7 základních pravidel, jak zpomalit a víc si užívat života

V dnešní moderní době je ironií, že i když neustále využíváme různé druhy technologií, které nám slibují úsporu času, využíváme ho k tomu, abychom dělali stále více věcí. Náš život je proto uspěchanější a hektičtější než kdy jindy. Zkrátka neustále nevíme, kde nám hlava stojí. Život nám protéká mezi prsty rychleji, než si ho dokážeme plnými doušky […]

V dnešní moderní době je ironií, že i když neustále využíváme různé druhy technologií, které nám slibují úsporu času, využíváme ho k tomu, abychom dělali stále více věcí. Náš život je proto uspěchanější a hektičtější než kdy jindy.
Zkrátka neustále nevíme, kde nám hlava stojí.

Život nám protéká mezi prsty rychleji, než si ho dokážeme plnými doušky vychutnat. Nicméně pokud však chceme, nemusí to tak být! Pojďme společně říci ne hektickému stylu a zpomalit, abychom si aspoň trochu ten život užili.

Život v pomalejším tempu znamená udělat si trochu času na to příjemně líné ráno, kdy si v klidu vysrkneme šálek dobré kávy a pochutnáme na snídani místo zběsilého chvátání do práce. Znamená to věnovat čas věcem, které si užíváme, že je děláme, skutečně se soustředit na kohokoliv a kým mluvíme nebo trávíme společný čas – nemysleme neustále na pracovní/osobní povinnosti a otravné e-maily, které nám blikají ve schránce a čekají na vyřízení.

Zpomalení je naše vědomá volba ale ne vždy snadná. A pokud už se na tuto nelehkou výpravu vydáte, na konci na vás čeká skutečný pocit úlevy, shodíte ze svých ramen napětí, a oceníte, jak život může být vlastně krásný, když se nemusíte nikam a za ničím nepřetržitě hnát. A jak na to? Zkuste těchto pár jednoduchých pravidel:

  1. Někdy méně je více

Je těžké zpomalit, když se neustále snažíte dělat milion věcí. Pamatujte, že den nemá nekonečno hodin, ušetří vás to zbytečného stresu. Zkuste toho dělat méně. Soustřeďte se na to, co je opravdu důležité, co je skutečně potřeba udělat hned teď. Zbytek nechte být. Udělejte si prostor mezi povinnostmi a schůzkami pro volnější tempo.

  1. Buďte přítomni

Nestačí jen zpomalit – věnujte svou pozornost, tomu co právě děláte. To znamená, že když se přistihnete, že přemýšlíte o něčem, co musíte udělat. Nebo o něčem, co se již stalo či co se teprve může stát… udělejte krok zpět a jemně se vraťte do přítomného okamžiku. Zkuste se soustředit na to, co se právě okolo vás děje - na to, co zrovna děláte, co se odehrává ve vašem prostředí, kde se zrovna nacházíte, na ostatní kolegy a věci kolem vás. Chce to cvik, ale časem vám to půjde.

  1. Odpojte se

Nemusíte být neustále online a ve spojení se všemi. Pokud s sebou na každém kroku nosíte telefon nebo jiné mobilní zařízení, je skvělé ho jednou začas úplně vypnout. Ještě lépe, naučte se tyto zařízení třeba o víkendu zavřít do šuplíku a otevřít ho až v neděli. Pokud většinu dní pracujete na počítači, občas ho také zaklapněte, abyste dali příležitost se soustředit i na jiné věci. Na věci, co vám dělají radost. Můžete to být cokoliv – malování, sport, zahradničení, vaření. Stačí jen zapátrat ve vaší mysli. 

Kvůli tomu, že jsme neustále aktivní na těchto zařízeních, se nepřetržitě vystavujeme stresu. Jsme vydáni na milost i nemilost požadavkům ostatních. Není lehké zpomalit, když dennodenně kontrolujeme nová a nová upozornění kde se co děje nebo přicházející zprávy.

  1. Zaměřte se na své blízké

Stává se vám, že trávíte čas s přáteli, rodinou nebo se jen setkáváte s kolegy, ale ve skutečnosti jste duchem nepřítomní? Mluvíte s nimi, ale rozptyluje vás ta blikající kontrolka v hlavě, že nemáte vyžehleno, neuvařili jste, neodepsali jste na e-mail dodavateli či nenakoupili dětem pastelky do školy. Posloucháte ostatní, ale pravdou je, že přemýšlíte o sobě a o tom, co zrovna vy máte na srdci. Nikdo z nás není imunní vůči požadavkům okolního světa, ale s úsilím můžeme na malou chvilku vnější svět vypnout a užít si přítomného okamžiku s osobou, se kterou právě jsme.

To znamená, že jen trocha času stráveného s rodinou a přáteli může znamenat mnohem efektivnější využití vašeho času. Znamená to, že jste opravdu napojeni na lidi, nasloucháte jim, jaké mají starosti bez toho, abyste mysleli na ty své, mluvíte a užíváte si čas s nimi.

  1. Využijte čas v přírodu

Mnozí z nás jsou většinu času zavření ve svých domovech, kancelářích a v autech a jen zřídka máme příležitost jít ven na čerstvý vzduch. Udělejte si čas, aspoň 30 minut. Vyjděte ven a jen pozorujte přírodu. Jak ptáci hnízdí v korunách stromů, jak větve do sebe díky větru narážejí, jak vám sluneční paprsky hřejí tváře. Zhluboka se nadechněte a užívejte si klid.

Cvičte venku, když můžete, zajděte na procházku, jděte běhat nebo si najděte jiné venkovní aktivity. Vnímejte, jaké máte přitom pocity. Zkuste to zařadit do svého života. 

  1. Jeden úkol

Opak multitaskingu (práce na více úkolech najednou). Soustřeďte se vždy jen na jednu věc. Když pocítíte nutkání přejít na jiné úkoly bez ukončení toho předchozího, zastavte se, nadechněte se a udělejte krok vzad.

  1. Dýchejte

Když zjistíte, že nasazujete rychlejší tempo a jste ve stresu, zastavte a velmi zhluboka se nadechněte. Zkuste tři hluboké nádechy a výdechy. Vnímejte, jak vzduch prochází vaším tělem, a vnímejte, jak stres opět odchází. Plně se soustřeďte na každý nádech a na to, jak vás vrací do přítomného okamžiku.

Zpomalte. Nic vám neuteče. Nebojte se povolit pomyslné otěže a dovolte si i na malou chvíli zastavit, nadechnout a podívat se na svět. 

Uvědomíte si, jak je život křehký a času nedostatek. Využijte aspoň třetinu vašeho času na věci, které vás obohacují a dělají vám radost. Stýkejte se s blízkými a buďte tu pro ně, stejně jako oni jsou tady pro vás.