Průvodce pro odvážlivce: Jak bydlet s tchýní a zůstat při smyslech

Uznáváme, že titulek zní trochu jako návod na přežití v divočině nebo rovnou jak přežít apokalypsu, ale pokud jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste z nějakého důvodu museli sdílet střechu se svou (milovanou) tchýní, asi víte, jaké dobrodružství to je.  Ale koneckonců, pokud například rekonstruujete váš příbytek, je bydlení u tchýně a tchána jednou z […]

Uznáváme, že titulek zní trochu jako návod na přežití v divočině nebo rovnou jak přežít apokalypsu, ale pokud jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste z nějakého důvodu museli sdílet střechu se svou (milovanou) tchýní, asi víte, jaké dobrodružství to je. 

Ale koneckonců, pokud například rekonstruujete váš příbytek, je bydlení u tchýně a tchána jednou z mála možností několikaměsíční záchrany před bydlením pod mostem. Pojďme se společně podívat na to, jak přežít takové bydlení a zachovat si aspoň kousek zdravého rozumu a harmonii ve vztahu.

Bydlení s tchýní může být výzvou sama o sobě, ale co teprve, když se přidá ke všemu ještě rekonstrukce vašeho domova? To je teprve dvojitá dávka adrenalinu! Přemýšlíte, jak přežít tuto horskou dráhu bez nervového zhroucení? Zde máme několik tipů:

Dravou zvěř nevycvičíte!

Zásadní je mít v (její!) domácnosti jasná pravidla. Stejně jako když vymezujete jasné hranice svému čtyřnohému miláčkovi. Ten také ví, kam smí nebo co si může dovolit. Samozřejmě víme, že vaše tchýně není žádný chlupatý mazlíček, i když se to někdy tak může zdát. Ona ví nejlépe, jak uvařit rajskou, jak vyžehlit košili, jak položit koberec či jak naučit vnuka číst. Má přece více zkušeností, umí vše lépe a vy jste ti, kteří se mají ještě co učit! 

Za nás tedy platí jasné pravidlo číslo jedna pro přežití: tchýni si nikdy nezkoušejte vycvičit. Funguje to zkrátka na principu „starého psa novým kouskům nenaučíte“.

Kde byste byl/a bez rodiny, přeci!

Jakékoli dlouhodobé bydlení vyžaduje pravidelnou údržbu. A bydlení s tchýní je sice výzva pro silné, ale také je to příležitost k posílení vztahů ve vaší rodině. Snažte se najít společné aktivity, které mohou podpořit pouto mezi vámi, vaším partnerem a dětmi. Naplánujte si společné výlety, rodinné večery nebo hry, které vám pomohou nahnat plusové body u maminky partnera. Odvedete tím pozornost od už tak stresujícího bydlení s rodiči.

Tchýně ví všechno nejlíp

Když se rozhodnete pro rekonstrukci vašeho příbytku, je klíčové mít jasný plán. Nemůžete být v jeden čas na třech místech zároveň. Někdo musí zajít na úřad, zároveň odvézt děti do školy a ve stejný čas řešit s designerem interiér vaší nové kuchyně. Sedněte si se svou tchýní a společně si projděte vaše plány a nápady pro váš nový domov. Možná budete mile překvapeni tím, jak usilovně vám tchýně bude chtít pomoct a jaký skvělý tým s ní jste. A kdo ví, možná i zjistíte, že vaše tchýně má výborný vkus. 😉

S humorem jde všechno líp

Smích je vždy ten nejlepší lék. Neberte vše příliš vážně. Ke všem komplikacím a nepříjemnostem, ať už s tchýní či které rekonstrukce může přinést, přistupujte s humorem. Udržíte tak dobrou atmosféru v domácnosti. 

Útěk do vlastního světa

Nikdy nezapomínejte na svůj vlastní prostor. Každý z nás si čas od času potřebuje odpočinout a vypustit páru. Taková rekonstrukce může být stresující pro všechny zúčastněné. Najděte si místo, kam můžete utéct od práce, tchýně a stavebního ruchu. Klidně si dopřejte wellness víkend s partnerkou / partnerem, kde na vás čeká trocha klidu a kde vám nikdo nevykecá díru do hlavy.

Láska vždy zvítězí

Nakonec, nezapomeňte, proč jste se do společného bydlení s rodiči pustili. Láska k partnerovi a touha mít krásný a nový domov by měly být vaším hnacím motorem. S tchýní to přece zvládnete levou zadní!

Bydlení s tchýní během náročné rekonstrukce nemusí být nutně noční můrou. S trochou trpělivosti a humorem můžete přežít pobyt, a dokonce z toho vytěžit maximum! Nestíháte vyzvednout děti ze školky? Žádný strach, babička je vyzvedne. Neuvařila jste? Ále, babička ty hladové krky nenechá hladovět a co, že jste nevysála, ona je s luxem přece nejlepší kamarád. I když se zdá, že tato kombinace může být přilévání vody do ohně, snažte si udržet klidnou mysl a dobrou náladu. Jak se říká, co nás nezabije, to nás posílí.

Takže vezměte nucené bydlení pod jednou střechou jako výzvu, která vás může s vaší tchýní sblížit a až budou všechny stavební práce hotovy, budete zpětně vzpomínat na toto bláznivé období se spoustou historek, kterým se možná později budete jen smát.