Vztahové náhražky – zbavte se jich, začnete nový život!

Nalejme si čistého vína a podívejme se pravdě do očí. Patříte i vy mezi osoby, které denně místo partnerského vztahu používají vztahové náhražky? Víte, proč vás to brzdí v rozletu? A co získáte, když situaci zvládnete překonat? Nebojte se, nejste v tom sami!  Není nic zvláštního na tom, že hledáme lásku a přejeme si, aby […]

Nalejme si čistého vína a podívejme se pravdě do očí. Patříte i vy mezi osoby, které denně místo partnerského vztahu používají vztahové náhražky? Víte, proč vás to brzdí v rozletu? A co získáte, když situaci zvládnete překonat? Nebojte se, nejste v tom sami! 

Není nic zvláštního na tom, že hledáme lásku a přejeme si, aby to byla ta pravá. Někoho, kdo nás bude doplňovat a bude naší spřízněnou duší. Často si vytváříme o partnerech iluze, říkáme si, že jeho komplikovanou osobnost přeci můžeme změnit a toužíme po lásce, která bude hluboká a nekonečná. Urputně chceme, aby právě on byl náš rytíř ve stříbrné zbroji, přestože hluboko uvnitř sebe víme, že to tak není. Pokud ale nemáme funkční partnerský život, obracíme se k nejbližším osobám a snažíme se jim ze všech sil zavděčit. Chceme se cítit potřební a milovaní, když se tak necítíme s ním. Proto si k sobě připoutáváme své blízké, ať již jde o vlastní děti, rodiče nebo přátelé. 

Když se nám partnerský vztah začne rozpadat před očima, obracíme se k rodině a přátelům, hledáme lásku a podporu tam, kde máme jistotu, že ji dostaneme. Vytváříme si tak bublinu, kde cítíme, že nám někdo rozumí a má nás opravdu rád. To sice může chvíli fungovat, ale jen do té doby, než začne být naše přítomnost společnosti nepříjemná.

Samota, kterou cítíme, je tak nahrazena falešným pocitem užitečnosti. Začneme se intenzivněji účastnit společenských akcí, naplňujeme náš diář sedánky s přáteli, abychom se vyhnuli těm obtížným chvilkám doma a vyžadujeme neustálé potvrzení naší důležitosti. Aspoň někde chceme být středobod vesmíru. K čemu to vede? Od ostatních vyžadujeme důkazy jejich lásky a bráníme jim ve zdravém fungování a žití.

Někteří z nás nacházejí únik ve své práci. Stávají se z nás workoholici, kteří zůstávají v práci dlouho do noci, pracují i o víkendech a zahání nepříjemné myšlenky na domov ponořením do práce. Naše úspěchy v práci nám poskytují okamžitou odměnu a pocit úspěchu, který nám ve vztahu tolik chybí.

Řešení? Chybějící harmonické partnerství nahraďte aktivním životem. Nefixujte se na členy rodiny ani práci, vyhledávejte nové příležitosti. Budete se cítit dobře na výšlapu s turistickým oddílem, nebo si raději dopřejete pravidelné chvilky poezie a přednášky ve vaší knihovně?

Vztahové náhražky nevedou ke skutečnému štěstí. Osvoboďte se, začněte žít naplno! Chvíle samoty, čas pro sebe i přemýšlení, harmonie. A když si sebe sama budete opět vážit, objeví se vaše opravdová spřízněná duše.